Rozpieszczaj swoje podniebienie sernikiem królewskim siostry Anastazji

Jeżeli uwielbiacie serniki, to koniecznie powinniście spróbować sernika królewskiego według przepisu siostry Anastazji. Trzeba przyznać, że smak jest naprawdę ciekawy. Połączenie sera i ciemnego ciasta niewątpliwie zasługuje na uwagę. Jak go przygotować i o czym należy pamiętać?

Sernik królewski siostry Anastazji krok po kroku 

Ciasta sernikowe niewątpliwie są lubiane przez Polaków. Jednak zamiast tradycyjnego sernika, warto przygotować sernik królewski siostry Anastazji. Na początek pamiętajcie, by wybrać wysokiej jakości ser. Jeżeli nie macie czasu na jego mielenie, to najlepiej kupić ser twarogowy z wiaderka, ważne by był gęsty. Oczywiście na początek należy przygotować spód ciasta. Mieszamy 400 g mąki pszennej, np. tortowej z dodatkiem szklanki drobnego cukru. Następnie dodajemy łyżkę esencji waniliowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 4 łyżki kakao oraz 200 g miękkiego masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy do czasu powstania jednolitej masy. Jeżeli wydaje Wam się, że ciasto jest zbyt kruche, to możecie dodać jeszcze jedną łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy je folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na godzinę. 

Przygotowanie masy serowej 

Teraz możemy już przejść do przygotowania masy serowej. Do 1 kg sera twarogowego dodajemy 5 jajek oraz 1,5 szklanki drobnego cukru. Składniki łączymy, używając do tego celu miksera. Pamiętajcie jednak, by używać wolniejszych obrotów. Gdy masa będzie już jednolita, dodajecie pół kostki roztopionego, zimnego masła, oraz jedno opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru. Składniki trzeba ponownie pomieszać. Jeżeli chcecie, aby masa serowa była bardziej puszysta, to możecie oddzielić żółta od białek i do masy serowej dodać tylko żółtka, zaś na koniec ubić białka na sztywną pianę i połączyć je z pozostałą masą serową, mieszając drewnianą łyżką.

Sekret udanego sernika królewskiego 

Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Pierwszą z nich ścieramy na grubych oczkach. Gotowe wióry umieszczamy w tortownicy, łącząc palcami ciasto, tak aby powstała jednolita masa. Wylewamy na nią ser, a na koniec ścieramy na drobnych oczkach pozostałą część ciemnego ciasta. Pełny przepis na sernik królewski znajdziecie na stronie: zioloweherbaty.pl. Jeżeli szukacie innych propozycji na słodki poczęstunek, to ciekawą opcją może być Izaura ciasto siostry Anastazji albo przepis na Fale Dunaju. Ten ostatni możecie przeczytać, wchodząc na stronę: https://zioloweherbaty.pl/fale-dunaju-przepis-siostry-anastazji/.  
       

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here